Pracodawcy zastanawiają się często czy integracja pracowników powinna ograniczać się wyłącznie do osób zatrudnionych w danej firmie czy też powinna być rozszerzana o osoby towarzyszące czy nawet całe rodziny. Czy i kiedy taka rozszerzona integracja ma sens? Jak organizować eventy dla firm, żeby przyniosły korzyści Pracodawcy i osobom, które zatrudnia? Jak w integrowaniu zespołu sprawdzają się eventy kulinarne? Na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym tekście.
Eventy kulinarne – idealny sposób na budowanie zespołu i oszacowanie potencjału
Sposób myślenia o integracji pracowników zmienił się istotnie na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat. Pracodawcy odeszli od suto zakrapianych imprez na rzecz takich spotkań integracyjnych, które mają realny wpływ na budowanie relacji między pracownikami i pomagają wyłonić liderów. Takie cele można osiągnąć organizując dla zespołu event kulinarny.
W Akademii Kulinarnej Let’s Go Cook organizujemy kulinarne eventy dla firm, podczas których pracownicy podzieleni na zespoły realizują postawione przed nimi zadania. Muszą nie tylko przygotować określone danie, ale także zmieścić się w wyznaczonym czasie. Wspólne gotowanie to dla pracowników świetna lekcja współpracy, a dla pracodawcy idealna okazja do obserwacji. Przełożony, przyglądający się gotującemu zespołowi, ma możliwość dostrzeżenia kto przejmuje rolę lidera, kto zarządza procesem, kto dba o szczegóły, kto jest wsparciem dla zespołu, kto potrafi przewidywać ryzyko i jest w stanie mu zapobiegać. Procesy zachodzące w kuchni łatwo przełożyć na procesy zachodzące w miejscu pracy i uzmysłowić sobie dzięki temu jak zarządzać zespołem, aby w jak największym stopniu wykorzystać umiejętności i predyspozycje pracowników.
Warsztaty kulinarne są też korzyścią dla pracowników, którzy dobrze spędzają czas i wychodzą z eventu z przeświadczeniem, że odnieśli korzyść.
Eventy dla pracowników – kiedy ma sens?
Najprostsza odpowiedź brzmi „zawsze”. Każda forma integracji sprawia, że zespół nawiązuję relację, lepiej się poznaje, a co za tym idzie jest bardziej skory do współpracy, świadczenia sobie wzajemnej pomocy i zyskuje przeświadczenie, że gra do jednej bramki. Badania pokazują, że bez względu na czas trwania i formę eventu, pracownicy i pracodawca odnoszą z niego korzyści. Inwestycja w eventy dla firm jest więc zawsze inwestycją o wysokiej stopie zwrotu.
Eventy wyłącznie dla pracowników, bez udziału innych osób, są idealnym rozwiązaniem także wtedy, gdy spotkanie łączy formę szkolenia i integracji, zwłaszcza jeśli w integracji bierze udział cała firma.
Eventy dla pracowników i ich bliskich – czy warto?
Czy warto inwestować w eventy rozszerzone, w których biorą udział pracownicy i ich bliscy? Tu odpowiedź nie jest już jednoznaczna. Dużo zależy od specyfiki firmy i celów, jakie ona sobie stawia. Eventy rozszerzone raczej wykluczają część szkoleniową, a integracja w dużych grupach bywa trudna. Na pewno rozważyć tego typu działania jeśli chcemy nagrodzić pracowników i dać im możliwość spędzenia czasu z bliskimi na koszt firmy. Trzeba się jednak liczyć z tym, że w takich warunkach rodziny mogą spędzać czas we własnym gronie, bez aktywnego uczestnictwa w procesie integracji pracowników.
Eventy dla rodzin sprawdzą się też wtedy, kiedy chcemy budować wizerunek firmy jako przedsiębiorstwa przyjaznego rodzinie i stawiamy na work balance. Trzeba jednak pamiętać, że są to działania wizerunkowe i nie możemy w takiej sytuacji liczyć na bezpośrednie przełożenie eventu na poziom zintegrowania zespołów.
Eventy kulinarne dla firm z roku na rok stają się coraz to bardziej popularne. Dzięki takim spotkaniom pracownicy widzą, że firmom zależy na utrzymaniu dobrych relacji z pracownikami. Firmy doceniaja to, że utrzymanie odpowiednio dobrych relacji między członkami zespołu a pracodawcami ma pozytywny wpływ na wzrost produktywności pracowników co w efekcie przyniesie pozytywne efekty wszystkim: i pracownikom i firmie.
Tekst sponsorowany: Akademia kulinarna GoCook – organizator eventów dla firm i kursów kulinarnych – gocook.pl