Patelnia gastronomiczna — dlaczego warto w nią zainwestować?

Elektryczne patelnie gastronomiczne to urządzenia, które wykorzystuje się w każdej profesjonalnej kuchni. Dzięki wysokiej jakości sprzętom kucharze ułatwiają sobie obróbkę termiczną mięs, warzyw, a także wielu innych produktów spożywczych. W sklepach zajmujących się dystrybucją profesjonalnych sprzętów do gastronomii można znaleźć modele, które różnią się między sobą m.in. mocą, budową, funkcjonalnością czy rozmiarem. Na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Czym są profesjonalne patelnie gastronomiczne?

Patelnie gastronomiczne to naczynia kuchenne, które są wykorzystywane przez profesjonalnych kucharzy. Te modele są podobne do swoich klasycznych odpowiedników i większość z nich składa się z podobnych części. Patelnie używane na co dzień w wielu domach charakteryzują się okrągłym i płaskim kształtem i kilkucentymetrową boczną ścianką. W restauracjach zaś wykorzystywane są elektryczne patelnie gastronomiczne, które są wyposażone w specjalną wannę smażalniczą, w której smaży się lub piecze potrawy, elementy grzejne, regulator mocy oraz specjalną pokrywkę zapobiegającą pryskaniu tłuszczu. 

Patelnia elektryczna gastronomiczna — właściwości i zastosowanie 

To, co przede wszystkim wyróżnia elektryczne patelnie gastronomiczne to szeroki zakres regulacji temperatury. Zazwyczaj wynosi on od 50 do nawet 275 stopni Celsjusza. Dzięki temu kucharz w restauracji czy hotelu jest w stanie przygotować mnóstwo zdrowych potraw. Co więcej, wielkość patelni umożliwia smażenie wielu potraw jednocześnie, jest to szczególnie istotne w przypadku przygotowania dań dla dużej liczby gości. Nic więc dziwnego, że patelnia elektryczna gastronomiczna to must have na liście niezbędnych sprzętów podczas urządzania restauracji, hotelu czy szkolnej stołówki. Ciekawostką jest, że zarówno model patelni, jak i jej wielkość i wydajność można dopasować do potrzeb lokalu. Nie sposób nie wymienić także najważniejszych zalet patelni elektrycznej, zaliczamy do nich: 

  • dużą wydajność urządzenia, 
  • praktyczną obsługę, do której zaliczamy łatwe czyszczenie i usuwanie tłuszczu z misy, 
  • solidną obudowę ze stali nierdzewnej, 
  • łatwe sterowanie i płynną regulację temperatury, 
  • natychmiastowa gotowość do pracy, 
  • ogromny wybór urządzeń w różnych przedziałach cenowych. 

Najpopularniejsze rodzaje patelni elektrycznych 

Nie da się ukryć, że aktualnie profesjonalni kucharze mają do wyboru mnóstwo sprzętów gastronomicznych. Okazuje się jednak, że nie w każdej sytuacji niezbędny jest ogromny sprzęt gastronomiczny, który zajmuje dużą część kuchni. W sklepach z tego rodzaju sprzętami można znaleźć również urządzenia, które niewiele różnią się od tych używanych w domach. Warto mieć jednak na uwadze fakt, że wyróżniają się one przede wszystkim znacznie większą funkcjonalnością. Dzięki temu w każdej profesjonalnej kuchni można spotkać: 

  • wok indukcyjny, 
  • okrągłą elektryczną multipatelnię z odłączonym termostatem, 
  • uniwersalną patelnię elektryczną o okrągłym kształcie ze szklaną pokrywą, 
  • uniwersalną patelnię elektryczną o prostokątnym kształcie ze szklaną pokrywą. 

Dlaczego warto zainwestować w profesjonalny model?

Wbrew pozorom wybór odpowiednich urządzeń do lokalu gastronomicznego czy restauracji ma ogromne znaczenie. Elektryczna patelnia gastronomiczna jest wydajna i funkcjonalna, a ponadto sprawdza się w trakcie profesjonalnej pracy każdego kucharza. Ten model pozwala na smażenie, grillowanie i duszenie, a także gotowanie potraw. Co więcej, istnieje również możliwość precyzyjnego ustawienia temperatury. Nie da się ukryć, że te patelnie są proste w obsłudze.

Ostatnie Wpisy

Przeczytaj również

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz swój komentarz!
Podaj swoje imię