Catering dietetyczny – w jakiej formie dostarczać go do klienta?

Taki sposób odżywiania stał się ostatnio bardzo popularny. Nic w tym dziwnego – szybkie tempo życia, brak czasu na zakupy i samodzielne gotowanie oraz chęć do poznawania nowych, ciekawych smaków sprawiają, że coraz więcej osób decyduje się na korzystanie z cateringu dietetycznego. Trzeba pamiętać, że ocena klientów zależy nie tylko od właściwości zdrowotnych i smaku dania, ale także od sposobu podania. Sprawdź, jakie są najpopularniejsze metody pakowania posiłków!

Catering dostarczany do klienta musi być zapakowany w taki sposób, aby zabezpieczyć posiłek przed zanieczyszczeniem lub rozlaniem. Dlatego każda firma świadcząca takie usługi powinna być wyposażona w zgrzewarkę do tacek, którą znajdziesz tutaj: https://www.wyposazenie-sklepowe.pl/2420-zgrzewarki-do-tacek. Jednak to nie jedyna metoda serwowania posiłków cateringowych. Mogą one być dostarczane na różne sposoby. Trzeba jednak pamiętać, że takie opakowania muszą także spełniać normy prawne. W jaki sposób cateringi dostarczają żywność?

Zgodnie z prawem

Najważniejszym wymogiem, jaki musi spełniać opakowanie, w którym żywność zostanie dostarczona do klienta, są kwestie prawne. Odpowiednie przepisy dokładnie określają jakie materiały mogą mieć bezpośredni kontakt z żywnością. To bardzo ważne, w innym wypadku do żywności mogłyby dostać się substancje szkodliwe dla zdrowia. Opakowania dopuszczone do kontaktu z żywnością posiadają zwykle nadrukowany symbol kieliszka i widelca.

Kolorowo i różnorodnie

Jedzenie, które jest barwne i ma różne tekstury, zwykle od razu przykuwa uwagę. Klient lubi także, kiedy danie składa się z różnych składników, które może samodzielnie połączyć. Nikt nie lubi dań rozmoczonych w sosie. W przypadku takich posiłków, pod względem praktycznym i wizualnym najlepiej sprawdzają się tacki powleczone przezroczystą folią. Dzięki wielokomorowym opakowaniom można odseparować od siebie składniki i podać  je w atrakcyjnej wizualnie formie. To najpopularniejsza metoda pakowania – w taki sposób serwuje się zwykle drugie dania, lunche, śniadania czy kolacje.

Słoiki i butelki

Ciekawym rozwiązaniem jest także dostarczanie cateringu w słoikach lub butelkach. Dotyczy to zwykle produktów płynnych jak np. soki, smoothie, koktajle czy zupy. Dostarczone w takim opakowaniu dania mogą nadal być atrakcyjne wizualnie, a przy tym naprawdę solidnie zabezpieczone przed rozlaniem. Można je bez obaw włożyć do plecaka czy torebki i zabrać ze sobą na uczelnię, czy do pracy.

Wygoda

Większość osób, które zamawiają dania cateringu dietetycznego, bardzo ceni sobie swój czas. Dlatego sposób podawania tych dań musi również być wygodny i praktyczny. Często spotykanym rozwiązaniem są więc opakowania, w których można szybko podgrzać jedzenie w kuchence mikrofalowej. Dzięki temu nie trzeba przekładać ich do osobnych naczyń, które później wymagałyby mycia. To wygodny i szybki sposób na ciepły posiłek. Takie opakowania wykonywane są z materiałów, które są bezpieczne i nie uwalniają szkodliwych substancji.

Wiele osób spożywa posiłki bezpośrednio z pojemników, w których zostały dostarczone, warto więc zadbać, aby zarówno dania, jak i opakowania prezentowały się apetycznie.

Ostatnie Wpisy

Przeczytaj również

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz swój komentarz!
Podaj swoje imię