Pizza jest jednym z ulubionych dań kuchni włoskiej. Chętnie jadają ją dzieci i dorośli, a pizzerie każdego dnia realizują setki zamówień w lokalach oraz z dostawą. Nic nie smakuje bowiem tak dobrze, jak pizza upieczona w profesjonalnym piecu prosto z Italii. Sprawdź, co cechuje takie piece.
- Piec do pizzy prosto z Włoch – jakość, której możesz zaufać!
- Jak działa włoski piec do pizzy gazowy?
- Możliwości włoskich pieców do pizzy
- Jak wybrać piec do pizzy elektryczny?
- Czyszczenie pieca do pizzy
Cienkie, dobrze wypieczone i chrupiące ciasto. Mozzarella, świeże pomidory dojrzewające w słońcu i suszone zioła. Nic więcej nie trzeba, by przyrządzić jedno z najsmaczniejszych dań rodem z Italii. Pizza, bo o niej mowa, podbiła szturmem cały świat, rozsławiając włoską kuchnię. Jeśli i Ty należysz do grona fanów pizzy lub chciałbyś podawać ją w swojej restauracji, sprawdź, jakiego pieca do pizzy potrzebujesz.
Piec do pizzy prosto z Włoch – jakość, której możesz zaufać!
Piec do pizzy to serce włoskiej restauracji. Wypieka się w nim pizzę oraz wykorzystuje się go do przyrządzania znakomitych zapiekanek o charakterystycznym zapachu i smaku. Jeśli chce się w pełni oddać charakter dań z Italii, nie można pracować na dowolnym piecu. Konieczne jest korzystanie z profesjonalnych sprzętów, które powstają zgodnie z wielowiekową tradycją.
Prawdziwe piece włoskie są wykonywane z najlepszych materiałów, odpornych na działanie wysokich temperatur i intensywne użytkowanie. Piec do pizzy z oferty takiej jak gastroprodukt.pl/piec-do-pizzy cechuje się dodatkowo nowoczesną formą, co sprawia, że znakomicie wpisuje się w aranżacje współczesnych restauracji.
Jak działa włoski piec do pizzy gazowy?
Włoski piec do pizzy gazowy nagrzewa się do temperatury około 450 stopni Celsjusza, dzięki czemu ciasto i dodatki przygotowuje się bardzo krótko, a gotowa pizza jest chrupiąca i idealnie wypieczona. Piec posiada lampkę kontrolną, dzięki której sprawdza się, czy można już włożyć danie do środka. Surową pizzę wsuwa się do komory za pomocą długiej łopaty. W ten sposób zachowuje się okrągły kształt ciasta i umieszcza się je wprost na rozgrzanym kamieniu do pizzy. Proces pieczenia trwa około minuty, a w międzyczasie danie obraca się, by równomiernie dopiec pizzę z wszystkich stron.
Sposób działania pieca do pizzy jest różny w zależności od metody jego nagrzewania. Tradycyjnie wysoką temperaturę osiąga się poprzez spalanie drewna. W nowocześniejszych piecach nagrzewa się kamień do pieczenia podczas spalania gazu lub za pomocą energii elektrycznej.

Piec do pizzy gazowy lub elektryczny jest wyposażony w specjalną technologię, która utrzymuje stałą, wysoką temperaturę w komorze. Tym samym, rośnie wydajność urządzenia, a konieczność kontrolowania ciepła i ognia znika. Dzięki temu można wypiekać pizzę szybciej i sprawniej, skupiając się jedynie na jej doskonałym smaku.
Możliwości włoskich pieców do pizzy
Włoski piec do pizzy elektryczny lub gazowy jest urządzeniem wszechstronnym. Można wykorzystywać go do pieczenia różnych typów pizzy i uzyskiwania ciasta o kilku poziomach chrupkości. Dodatkowo w tym samym piecu można przyrządzać włoskie mięsa, zapiekanki, a nawet ciasta i desery. Dzięki temu urządzenie jest wykorzystywane na wiele sposobów, co zwiększa opłacalność inwestycji w jego zakup.
Wszelkie potrawy przyrządzane w piecu są wypieczone znacznie lepiej niż w zwykłym piekarniku. Nawet wysokiej klasy piekarnik nie jest w stanie osiągnąć takiej temperatury pieczenia co piec do pizzy i jednocześnie utrzymać jej w całej komorze na identycznym poziomie.
Jak wybrać piec do pizzy elektryczny?
Wybór pieca do pizzy powinno się rozpocząć przede wszystkim od dopasowania jego rozmiaru do potrzeb restauracji i wielkości kuchni, którą dysponuje się w lokalu. W urządzeniu z jedną komorą można wypiekać 4 pizze o średnicy 32 cm, natomiast w szerszej pojedynczej komorze mieści się od 6 do 9 pizz. Podwójne komory są przeznaczone do restauracji, które mają największy obrót. W piecu z dwiema komorami przygotuje się w tym samym czasie do 18 potraw. Dodatkowo możliwe jest ustawienie różnych temperatur dla każdej z komór, co zwiększa funkcjonalność urządzenia i odpowiada w większym stopniu na potrzeby dużych lokali.

Podczas zakupu pieca do pizzy równie istotne jest przyjrzenie się jego wyposażeniu. Obowiązkowo powinien być dołączony do niego kamień do pizzy. Dodatkowo warto postawić na model z płytami szamotowymi, które sprawiają, że temperatura lepiej rozchodzi się w komorze, a przyrządzana w niej pizza ma lepszy smak.
Czyszczenie pieca do pizzy
Aby piec do pizzy elektryczny jak najdłużej działał niezawodnie, ważne jest jego dokładne czyszczenie. Bez codziennego mycia, piec będzie niezdatny do użytku, a przyrządzane w nim dania będą mieć coraz gorszy smak. Urządzenia z Włoch są proste do mycia, dzięki czemu po zakończeniu pracy w restauracji, jej posprzątane zajmuje mniej czasu. Wystarczy sięgnąć po drucianą szczotkę i za jej pomocą oczyścić ciepły szamot z przypalonego ciasta i składników. Zimne elementy przeciera się natomiast wilgotną gąbką.