Jak uruchomić zamówienia na dowóz? Które opakowania ekologiczne wybrać?

Obserwujesz trendy w gastronomii i zauważyłeś, że konsumenci coraz częściej wyrażają chęć zamawiania jedzenia na dowóz. Chciałbyś wzbogacić ofertę Twojego lokalu o taką możliwość i jednocześnie się wahasz? Zastanawiasz się, które dania najlepiej sprawdzą się w dowozie? Jak je profesjonalnie zapakować? Czy warto postawić na opakowania ekologiczne? Postaramy się znaleźć odpowiedzi na nurtujące Cię pytania i rozwiać Twoje wątpliwości.

Zamówienia na wynos

W związku z rozwijającym się trendem zamawiania jedzenia z dowozem, warto tę tendencję wykorzystać i wejść na rynek delivery. Zaoferowanie klientom możliwości zamawiania dań na dowóz zwiększy zainteresowanie Twoim lokalem, poszerzy grono klientów i zwielokrotni obroty. Sprawdź, jak uruchomić ten kanał sprzedaży szybko i skutecznie.

Jak z powodzeniem uruchomić zamówienia na dowóz

Zanim poinformujesz swoich klientów o możliwości zamawiania jedzenia do domu:

  1. Przygotuj listę dań, które sprawdzą się w dowozie
  2. Opracuj plan zmian i inwestycji, które będziesz musiał wykonać wprowadzając zamówienia na dowóz
  3. Wybierz odpowiednie opakowania na wynos

Odpowiednie dania na dowóz

Nie wszystkie dania można zaserwować na wynos. Dlatego niezwykle istotne jest, by na dowóz oferować dania, które w łatwy sposób można zapakować i przetransportować do zamawiającego. Jeśli w ofercie Twojego lokalu nie ma dań, które sprawdziłyby się w dowozie, warto wprowadzić do menu nowości, które sprawdzą się w serwowaniu na dowóz.

Kurczak w panierce – idealne danie na wynos

Kurczak w panierce to danie, które doskonale sprawdza się w zamówieniach na wynos i na dowóz. Jednocześnie jest niezwykle prosty w przygotowaniu, więc wprowadzenie go do oferty nie stanowi żadnego utrudnienia.

Aby przygotować kurczaka w chrupiącej panierce, wystarczy dobrej jakości mięso drobiowe, marynata i panierka gastronomiczna. Dlaczego warto postawić na gotową panierkę? Jest dedykowana gastronomii, wygodna w użyciu i gwarantuje powtarzalny (i satysfakcjonujący!) efekt. Aby przyrządzić kurczaka w panierce potrzebujesz tylko trochę wolnej przestrzeni, pojemnika, który zapewni wygodę panierowania i frytkownicę.

Uruchomienie zamówień na dowóz – o czym warto pamiętać?

  1. Po pierwsze, musisz podjąć decyzję, kto będzie dostarczał do klientów zamówione dania. Czy chcesz wejść we współpracę z firmą świadczącą takie usługi czy zainwestować w samochód i kierowcę?
  2. Po drugie, ważne jest przeorganizowanie pracy w lokalu tak, by produkcja odbywała się płynnie, bez zastojów w każdym segmencie – zarówno na miejscu, jak i na wynos. Warto także podjąć decyzję, czy chcesz zainwestować w oprogramowanie do składania zamówień on-line?
  3. Po trzecie, warto przygotować specjalną przestrzeń do pakowania dań i wyposażyć ją w opakowania na wynos. Każdy pracownik powinien być także przeszkolony, jak w odpowiedni sposób pakować zamówione dania.
  4. Po czwarte, jeśli zdecydowałeś się zatrudnić własnego kierowcę, zadbaj o wyposażenie go w niezbędne narzędzia do pracy. Z pewnością będzie potrzebował specjalnej torby termicznej, terminalu, nawigacji, ładowarki samochodowej, torby w stylu „nerka”, w której będzie mógł przechowywać pieniądze do wydawania reszty i telefon.
  5. Po piąte, zadbaj o marketing. Oklejenie samochodu, koszulka czy polar z logo Twojego lokalu dla kierowcy, plakaty i ulotki informujące o zmianach w restauracji to działania, które budują Twój wizerunek i Cię wyróżniają.

Ekologiczne opakowania na jedzenie

Uruchomienie kanału sprzedaży dań na wynos i na dowóz wiąże się z zakupem opakowań jednorazowych. Wybór odpowiednich pojemników na jedzenie jest kluczowy. Opakowania powinny skutecznie zabezpieczać serwowane danie – sprawiać, że dotrze do klienta w nieuszkodzonym stanie. Chronić je przed utratą ciepła i nieestetycznymi tłustymi plamami.

Opakowania ekologiczne – które wybrać

Niezależnie od tego, czy szukasz opakowania na kurczaka, frytki czy burgery, zawsze zwracaj uwagę, by opakowania gastronomiczne, które wybierasz, były przyjazne środowisku. Zrezygnuj z opakowań z tworzyw sztucznych na rzecz opakowań wykonanych z naturalnych materiałów. Warto stawiać na rozwiązania, które mają na celu ochronę środowiska i są bezpieczne dla planety.

Opakowania ekologiczne wykonane z papieru można wielokrotnie poddać recyklingowi. Doskonale sprawdzają się w gastronomii. Skutecznie zabezpieczają danie w transporcie, są wygodne w przechowywaniu. Przeznaczone są do samodzielnego składania, więc magazynowanie nie sprawia żadnego problemu. Dodatkową korzyścią serwowania dań w eko opakowaniach jest pozytywny odbiór konsumentów. Proekologiczne działania sprawią, że wizerunek Twojej restauracji poprawi się i ociepli.

Serwowanie na wynos i z dowozem – naprawdę warto!

Choć przygotowanie do uruchomienia zamówień na dowóz wymaga od Ciebie zaangażowania i wielu działań, warto je podjąć. Tym bardziej, że już wiesz, jak przygotować restaurację do tej małej zmiany. W obecnych czasach, kiedy trend zamawiania jedzenia na wynos jest tak silny, brak możliwości składania zamówień z dowozem, to niepowetowana strata. Serwuj dania na dowóz, wpisz się w trendy i rozwijaj swój gastronomiczny biznes jak najlepsi.

Ostatnie Wpisy

Przeczytaj również

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz swój komentarz!
Podaj swoje imię