Obserwujesz trendy w gastronomii i zauważyłeś, że konsumenci coraz częściej wyrażają chęć zamawiania jedzenia na dowóz. Chciałbyś wzbogacić ofertę Twojego lokalu o taką możliwość i jednocześnie się wahasz? Zastanawiasz się, które dania najlepiej sprawdzą się w dowozie? Jak je profesjonalnie zapakować? Czy warto postawić na opakowania ekologiczne? Postaramy się znaleźć odpowiedzi na nurtujące Cię pytania i rozwiać Twoje wątpliwości.
Zamówienia na wynos
W związku z rozwijającym się trendem zamawiania jedzenia z dowozem, warto tę tendencję wykorzystać i wejść na rynek delivery. Zaoferowanie klientom możliwości zamawiania dań na dowóz zwiększy zainteresowanie Twoim lokalem, poszerzy grono klientów i zwielokrotni obroty. Sprawdź, jak uruchomić ten kanał sprzedaży szybko i skutecznie.
Jak z powodzeniem uruchomić zamówienia na dowóz
Zanim poinformujesz swoich klientów o możliwości zamawiania jedzenia do domu:
- Przygotuj listę dań, które sprawdzą się w dowozie
- Opracuj plan zmian i inwestycji, które będziesz musiał wykonać wprowadzając zamówienia na dowóz
- Wybierz odpowiednie opakowania na wynos
Odpowiednie dania na dowóz
Nie wszystkie dania można zaserwować na wynos. Dlatego niezwykle istotne jest, by na dowóz oferować dania, które w łatwy sposób można zapakować i przetransportować do zamawiającego. Jeśli w ofercie Twojego lokalu nie ma dań, które sprawdziłyby się w dowozie, warto wprowadzić do menu nowości, które sprawdzą się w serwowaniu na dowóz.
Kurczak w panierce – idealne danie na wynos
Kurczak w panierce to danie, które doskonale sprawdza się w zamówieniach na wynos i na dowóz. Jednocześnie jest niezwykle prosty w przygotowaniu, więc wprowadzenie go do oferty nie stanowi żadnego utrudnienia.
Aby przygotować kurczaka w chrupiącej panierce, wystarczy dobrej jakości mięso drobiowe, marynata i panierka gastronomiczna. Dlaczego warto postawić na gotową panierkę? Jest dedykowana gastronomii, wygodna w użyciu i gwarantuje powtarzalny (i satysfakcjonujący!) efekt. Aby przyrządzić kurczaka w panierce potrzebujesz tylko trochę wolnej przestrzeni, pojemnika, który zapewni wygodę panierowania i frytkownicę.
Uruchomienie zamówień na dowóz – o czym warto pamiętać?
- Po pierwsze, musisz podjąć decyzję, kto będzie dostarczał do klientów zamówione dania. Czy chcesz wejść we współpracę z firmą świadczącą takie usługi czy zainwestować w samochód i kierowcę?
- Po drugie, ważne jest przeorganizowanie pracy w lokalu tak, by produkcja odbywała się płynnie, bez zastojów w każdym segmencie – zarówno na miejscu, jak i na wynos. Warto także podjąć decyzję, czy chcesz zainwestować w oprogramowanie do składania zamówień on-line?
- Po trzecie, warto przygotować specjalną przestrzeń do pakowania dań i wyposażyć ją w opakowania na wynos. Każdy pracownik powinien być także przeszkolony, jak w odpowiedni sposób pakować zamówione dania.
- Po czwarte, jeśli zdecydowałeś się zatrudnić własnego kierowcę, zadbaj o wyposażenie go w niezbędne narzędzia do pracy. Z pewnością będzie potrzebował specjalnej torby termicznej, terminalu, nawigacji, ładowarki samochodowej, torby w stylu „nerka”, w której będzie mógł przechowywać pieniądze do wydawania reszty i telefon.
- Po piąte, zadbaj o marketing. Oklejenie samochodu, koszulka czy polar z logo Twojego lokalu dla kierowcy, plakaty i ulotki informujące o zmianach w restauracji to działania, które budują Twój wizerunek i Cię wyróżniają.
Ekologiczne opakowania na jedzenie
Uruchomienie kanału sprzedaży dań na wynos i na dowóz wiąże się z zakupem opakowań jednorazowych. Wybór odpowiednich pojemników na jedzenie jest kluczowy. Opakowania powinny skutecznie zabezpieczać serwowane danie – sprawiać, że dotrze do klienta w nieuszkodzonym stanie. Chronić je przed utratą ciepła i nieestetycznymi tłustymi plamami.
Opakowania ekologiczne – które wybrać
Niezależnie od tego, czy szukasz opakowania na kurczaka, frytki czy burgery, zawsze zwracaj uwagę, by opakowania gastronomiczne, które wybierasz, były przyjazne środowisku. Zrezygnuj z opakowań z tworzyw sztucznych na rzecz opakowań wykonanych z naturalnych materiałów. Warto stawiać na rozwiązania, które mają na celu ochronę środowiska i są bezpieczne dla planety.
Opakowania ekologiczne wykonane z papieru można wielokrotnie poddać recyklingowi. Doskonale sprawdzają się w gastronomii. Skutecznie zabezpieczają danie w transporcie, są wygodne w przechowywaniu. Przeznaczone są do samodzielnego składania, więc magazynowanie nie sprawia żadnego problemu. Dodatkową korzyścią serwowania dań w eko opakowaniach jest pozytywny odbiór konsumentów. Proekologiczne działania sprawią, że wizerunek Twojej restauracji poprawi się i ociepli.
Serwowanie na wynos i z dowozem – naprawdę warto!
Choć przygotowanie do uruchomienia zamówień na dowóz wymaga od Ciebie zaangażowania i wielu działań, warto je podjąć. Tym bardziej, że już wiesz, jak przygotować restaurację do tej małej zmiany. W obecnych czasach, kiedy trend zamawiania jedzenia na wynos jest tak silny, brak możliwości składania zamówień z dowozem, to niepowetowana strata. Serwuj dania na dowóz, wpisz się w trendy i rozwijaj swój gastronomiczny biznes jak najlepsi.