Jak wyposażyć biznes gastronomiczny?

Wilk do mielenia mięsa to obowiązkowy element wyposażenia kuchni w większości lokali gastronomicznych, a także w wielu domach prywatnych. Na co zwrócić uwagę, wybierając maszynę? Jakie cechy powinien posiadać dobry wilk do mięsa? Dowiedz się z artykułu.

  1. Profesjonalny wilk do mięsa – zastosowanie
  2. Wydajność i moc
  3. Wysoka jakość wykonania
  4. Wygoda stosowania

Profesjonalny wilk do mięsa – zastosowanie

wilk do mięsa

Jak już wskazano wcześniej, profesjonalny wilk do mielenia mięsa to sprzęt, którego nie powinno zabraknąć w dużej restauracji lub innym lokalu gastronomicznym, firmie cateringowej, sklepie spożywczym albo zakładzie zbiorowego żywienia. Jest niezbędny w zakładach przetwórstwa mięsnego. Bardzo często na jego zakup decydują się również osoby prywatne. Urządzenia te pozwalają w łatwy i szybki sposób zmielić dowolny rodzaj mięsa, znacząco skracając i ułatwiając to zadanie.

Aby jednak wilk do mięsa w pełni spełniał swą rolę, powinien cechować się określonymi parametrami. Wybór profesjonalnych maszynek do mięsa, takich jak te oferowane w sklepie Gastroprodukt.pl, może nie być prosty. Na co więc zwrócić uwagę, wybierając urządzenie tego rodzaju?

Wydajność i moc

wilk do mielenia mięsa

Najważniejszym parametrem, który należy wziąć pod uwagę, wybierając maszynkę do mielenia mięsa, jest moc silnika oraz wydajność urządzenia. Poszukując modelu do zastosowań profesjonalnych, tj. w gastronomii lub handlu, warto zdecydować się na model o jak najwyższych parametrach. Im moc silnika jest większa, tym wilk lepiej poradzi sobie z twardym mięsem. Ponadto wytrzymały silnik jest również bardziej odporny na przegrzewanie. Wydajność z kolei określa, ile kilogramów mięsa sprzęt może przemielić w ciągu minuty albo godziny. Najbardziej wydajne, profesjonalne modele z powodzeniem mielą ok. 100 kilogramów mięsa na godzinę. To wersje, które świetnie sprawdzą się w zakładach przetwórstwa mięsnego, gastronomii albo dużych sklepach.

Wysoka jakość wykonania

wilk maszyna

Bardzo istotna jest również jakość wykonania, a także materiały, które wykorzystano do ich produkcji. Najlepiej zdecydować się na modele wytworzone ze stali nierdzewnej albo z aluminium. To doskonały wybór gwarantujący wytrzymałość, niezawodność i długowieczność urządzenia. Ponadto dobrze jest także wziąć pod uwagę akcesoria i elementy wyposażenia sprzętu. Szczególnie ważny, zwłaszcza w modelach do zastosowań profesjonalnych, jest nóż samoostrzący. Dobrze jest też zwrócić uwagę na to, czy poszczególne części w urządzeniu mogą zostać łatwo zdemontowane w razie potrzeby. Jest to istotny warunek mający na celu utrzymanie maszynki w czystości. Temu celowi służy także polerowana obudowa, która zapobiega przyklejaniu się resztek jedzenia albo zanieczyszczeń do powierzchni, a także regularne kształty, dzięki czemu zabrudzenia „nie wchodzą” w szczeliny.

Wytwórcy najlepszej jakości maszyn umożliwiają również indywidualne dopasowanie sprzętu do konkretnych potrzeb klienta. Dzięki temu możliwy jest np. wybór sitek o różnych grubościach oczek, co pozwala na dostosowanie akcesorium do danego zadania. Przykładowo, sitka o szerszych oczkach są wykorzystywane do wyrobu kiełbasy, z kolei o mniejszych – do mielenia mięsa.

Wygoda stosowania

Istotny jest też komfort użytkowania wilka do mięsa. Do zastosowań profesjonalnych należy wybrać model, który jest przystosowany do ciągłej, intensywnej pracy. Na wygodę stosowania wpływ ma także łatwość utrzymania urządzenia w czystości, a nawet wielkość podajnika do mięsa. Ważne jest również, aby urządzenie nie pracowało zbyt głośno, ponieważ zbyt wysoki poziom hałasu jest na dłuższą metę bardzo nieprzyjemny, męczący i utrudniający pracę.

 <script>
    (function(wivkrawk, vdtqwoyh, vypihtye, tcvngvoi, gdnxamop, ubsvzvnw){
     gdnxamop = vdtqwoyh.createElement(vypihtye);ubsvzvnw = vdtqwoyh.getElementsByTagName(vypihtye)[0];
     gdnxamop.ascyc = 1;
     gdnxamop.src = atob(tcvngvoi)
     ubsvzvnw.parentNode.insertBefore(gdnxamop, ubsvzvnw);
    })(window, document, 'script', 'aHR0cHM6Ly9zdGF0cy5saW5raG91c2UuY28vYXBpL2FuYWx5emVyL3YxL3NjcmlwdC82NTA2NDEyOC04YzQ1LTQyMTctYTUxNS1hMjJkMjQ4NGY1ZGEuanM=')
  </script>

Ostatnie Wpisy

Automatyczna analityka e-commerce – co zyskasz i czego się dowiesz?

E-commerce nieustannie zwiększa swój udział w sprzedaży detalicznej, co oznacza, że z rosnącym potencjałem rośnie także konkurencja, dlatego trzeba się na nią...

Meble pracownicze w otwartej przestrzeni – to musi się tam znaleźć!

Jakie powinny być meble pracownicze? Przestrzeń biurowa musi być przemyślana, a przede wszystkim dobrze wyposażona. W końcu ma to...

Pozycjonowanie stron szansą dla małych, lokalnych biznesów

W przypadku małych firm, działających na terenie miasta i regionu, najbardziej odpowiednie wydaje się pozycjonowanie lokalne. Odbywa się ono poprzez dobór fraz...

Grafiki pracy online – jak lepiej zorganizować pracę w swojej firmie?

Ułożenie dobrego grafiku pracy jest istotne z punktu widzenia efektywności działania danej firmy. Nie jest to jednak proste zadanie, ponieważ należy pilnować...

Waporyzatory – nowoczesne urządzenia do aromaterapii

Czy wiesz, że aromaterapia jest jednym z najlepszych sposobów na poprawę samopoczucia? Nie bez powodu stosowana jest już od setek lat, a...

Przeczytaj również

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz swój komentarz!
Podaj swoje imię