Osoby, które przygotowują się do otwarcia baru lub restauracji muszą poświęcić sporo uwagi i czasu na zaopatrzenie zaplecza kuchennego. W tym miejscu należy zaznaczyć, że każdy lokal jest inny i wyposażenie powinno być dopasowane do jego specyfiki, organizacji pracy, a także profilu klientów. Najlepiej zacząć zatem od przygotowania szczegółowego planu, w którym uwzględnimy charakter obiektu, jakie dania zamierzamy w nim przygotowywać oraz przy wykorzystaniu jakich technik. Typ kuchni to jeden z aspektów, który pomoże nam określić niezbędne wyposażenie restauracji.
O czym trzeba pamiętać zanim zaczniemy kompletować urządzenia i akcesoria?
![](https://neografix.pl/wp-content/uploads/2021/09/bar-1.jpg)
Ustalenie charakteru naszego lokalu oraz określenie początkowego menu pozwoli uniknąć sytuacji, gdy zakupimy sprzęt, którego przez pewien czas w ogóle nie będziemy używać. Pierwsze zakupy muszą być dopasowane do podstawowych potrzeb. Dalsze inwestycje w nowe urządzenia powinny odbywać się stopniowo, wraz z rozwojem restauracji lub w momencie, gdy będziemy chcieli wprowadzić coś zupełnie nowego do menu.
Kolejną kwestią jest ustalenie tego, ile gości dziennie chcemy obsługiwać. Konieczne jest zaplanowanie liczby stolików oraz maksymalnej liczby dań, jaką możemy wydawać w ciągu godziny. Obie kwestie wpływają na wyposażenie kuchni, gdyż jeśli zależy nam na szybkiej obsłudze, kluczowy może być zakup pieca konwekcyjnego, który przyśpieszy obróbkę oraz zmywarki wyróżniającej się bardzo wysokim poziomem wydajności.
Nie bez znaczenia jest oczywiście posiadany budżet. W tym miejscu trzeba jednak zaznaczyć, że wybieranie najtańszych rozwiązań nie jest dobrym pomysłem, gdyż intensywna eksploatacja szybko wykluczy je z obiegu. Co więcej, w ten sposób ryzykujemy przedwczesną awarię, obniżenie standardów obsługi, a niejednokrotnie nawet pogorszenie smaku dań, co w krótkim czasie zniszczy wizerunek lokalu. Wyposażenie gastronomii o dobrej jakości i korzystnych cenach znajdziesz m.in. w sklepie internetowym Gastromocni, dostępnym pod linkiem https://gastromocni.pl/.
Jeśli nie posiadamy odpowiednio dużego kapitału na początek, warto rozważyć inne opcje. Profesjonalny sklep gastronomiczny bardzo często ma w swojej ofercie leasing. Jest to bardzo dobre rozwiązanie zarówno dla początkujących, jak i przedsiębiorców, którzy prowadzą swój biznes już od dłuższego czasu, ale nie chcą angażować całego kapitału.
Podstawowe wyposażenie restauracji
Kuchnia stanowi serce każdego lokalu, jednak aby praca w niej była nie tylko efektywna, ale również maksymalnie wydajna, konieczne jest wydzielenie odpowiednich stref. Jedną z nich powinien stanowić obszar, gdzie przygotowuje się dania ciepłe. Jakie elementy stanowią główne wyposażenie takiego miejsca?
- Piec – wykorzystuje się go nie tylko do przyrządzania dań, ale również ich odgrzewania. Najbardziej wszechstronną opcją jest piec konwekcyjno-parowy. Każdy sklep dla gastronomii ma w ofercie kilka lub kilkanaście różnych wariantów, różniących się m.in. rozmiarami.
- Grille, kotły warzelne, patelnie do smażenia – wybór sprzętów do obróbki cieplnej powinien być uzależniony od tego jakie dania chcemy przyrządzać. Jeśli zależy nam na smażeniu beztłuszczowym można zainwestować w płyty typu griddle, z kolei gdy chcemy smażyć na głębokim tłuszczu, niezbędna jest frytownica.
- Sprzęty do gotowania – są potrzebne niezależnie od tego czy kompletujemy wyposażenie dużej gastronomi czy małego lokalu. W tym przypadku chodzi głównie o kotły gastronomiczne, niezbędne do przygotowywania np. zup i steamery do gotowania na parze.
Przy urządzeniach grzewczych musi zostać zaplanowana przestrzeń robocza i odkładcza, z kolei nad sprzętami konieczne jest zamontowanie okapów. Ważnym elementem w każdym lokalu jest także robot gastronomiczny. Za jego pomocą można w krótkim czasie przygotować różnego rodzaju pasty, zblendować składniki, mieszać ciasta itp. Wyposażenie gastronomii musi też składać się z wydajnych szaf chłodniczych oraz mroźniczych, które pozwalają przedłużyć trwałość żywności oraz przygotowanych potraw. W każdym lokalu potrzebna jest ponadto zmywarka gastronomiczna z funkcją wyparzania. W większej restauracji zaleca się zainwestowanie w przynajmniej dwa urządzenia tego typu. Pozostały drobny sprzęt gastronomiczny należy dopasować do swoich potrzeb.