Ogórki to jednoroczne rośliny o płożących się pędach, które osiągają od 1 do 3 m długości. Rośliny te wykształcają jadalne owoce, które spożywa się na surowo, w marynatach, jako dodatek do zup czy sałatek. Co prawda zawierają niewiele witamin czy składników mineralnych, ale pomagają usuwać nadmiar wody z organizmu i mają również zastosowanie w kosmetyce.
Ogórki to grupa, w której skład wchodzi wiele odmian, różniących się między sobą wielkością i kształtem owoców, przeznaczeniem oraz sposobem uprawy. Możemy jednak wyróżnić trzy główne rodzaje ogórków:
- Gruntowe – owoce o długości 10-15 cm mają charakterystyczną skórkę o chropowatej strukturze, która pokryta jest włoskami. Niektóre ulepszone odmiany mogą wytwarzać owoce osiągające nawet do 30 cm długości. Uprawiane są zazwyczaj w gruncie oraz w inspektach.
- Korniszony – wykształcają krótkie, krępe owoce, o długości do 7 cm, które są wcześnie zbierane i przeznaczone głównie do marynowania.
- Szklarniowe – owoce osiągające do 30 cm długości pokryte są gładką skórką. Do zawiązania owoców nie potrzebują zapylenia, a jeśli jakieś owoce powstaną po zapyleniu mogą okazać się gorzkie i pękate. Dlatego stosuje się głównie odmiany żeńskie.
Odmiany gruntowe:
Śremski – bardzo popularna w Polsce odmiana, przeznaczona do uprawy w gruncie. Jest bardzo plenna i ma wczesny termin zbiorów. Odmiana wytwarza kształtne owoce o cylindrycznym kształcie, o zielonej skórce która pokryta jest licznymi, grubymi brodawkami. Mają małą komorę nasienną i są dobre do konserwowania i kwaszenia.
Krak – odmiana o wysokiej odporności na mączniaka rzekomego i inne typowe choroby roślin dyniowatych. Jest średnio wczesną odmianą o dobrej zdrowotności, dlatego wykorzystywana jest do uprawy handlowej. Kształtne, cylindryczne owoce o błyszczącej skórce pokrytej brodawkami, zachowują zielony kolor i nie wykazują tendencji do żółknięcia. Idealne do konserwowania.
Izyd F1 – gruntowa odmiana idealna do konserwowania i kwaszenia. Charakteryzuje się silnym wzrostem, plennością oraz wysoką zdolnością do regeneracji, dlatego zbiór owoców można przedłużyć nawet do późnej jesieni. Odmiana Izyd wykształca zgrabne owoce o cylindrycznym kształcie, które nie mają tendencji do przerastania na grubość. Wykazuje dużą odporność na mączniaka rzekomego i parcha dyniowatych.
Odys F1 – mieszańcowa odmiana o wysokiej plenności, przeznaczona do konserwowania. Rośliny cechuje silny wzrost. Wytwarzają prawie wyłącznie kwiaty żeńskie. Odmiana wykształca owoce cylindryczne, smukłe, które nie przestają na grubość. Są też bardzo kształtne i mają małe komory nasienne, a zielona skórka z jaśniejszymi smugami pokryta jest nielicznymi brodawkami. Odmiana ma wysoką odporność na choroby.
Szczegółowe informacje na temat odmian nasion ogórków gruntowych znajdziesz tutaj: https://sklep-nasiona.pl/nasiona-ogorkow/
Korniszony:
Anulka F1 – typowo korniszonowa odmiana, która wykształca małe ale bardzo kształtne owoce. Ich skórka pokryta jest średnio licznymi brodawkami, a na jej powierzchni widoczne są wyraźne żłobienia. Odmiana jest plenna i cechuje się wysoką odpornością na choroby.
Rufus – bardzo plenna odmiana o średnio wczesnym terminie zbioru. Owoce są bardzo kształtne, niewielkie i krótkie. Pokryte są smugami oraz średniej wielkości brodawkami, zakończonymi białymi kolcami. Idealnie nadają się na korniszony.
Odmiany szklarniowe:
Lech F1 – średnio wczesnaodmiana przeznaczona do wiosennej i jesiennej uprawy pod osłonami. Długie owoce (24-28 cm) pokryte zieloną, gładką skórką mają wyrównany kształt. Ich miąższ jest zwarty a komory nasienne małe. Odmiana jest idealna na sałatki.
Ines F1 – to heterozyjna odmiana żeńska, średnio wczesna. Można uprawiać ją w obniżonej temperaturze i nie spowoduje to obniżenia plonów. Owoce o długości 18-20 cm pokryte delikatną, ciemnozieloną skórką pozbawione są goryczy. Polecana do uprawy jesiennej pod osłonami.
Orion F1 – odmiana przeznaczona do uprawy w obniżonej temperaturze w szklarniach i nieogrzewanych tunelach foliowych. Cechuje się nadzwyczaj wysoką plennością, a owoce które wykształca są bardzo dobrej jakości. Długie, od 22 do 28 cm, owoce są bardzo soczyste i mają wyrównany, cylindryczny kształt. Idealnie pasują do sałatek. Orion to odmiana wczesna, dojrzewa już nawet po 21 dniach. Więcej o uprawie ogórków przeczytasz tutaj: https://www.rynek-rolny.pl/artykul/uprawa-ogorkow-gruntowych-szczegolowe-porady.html