Rodzaje i najbardziej znane odmiany ogórków

Ogórki to jednoroczne rośliny o płożących się pędach, które osiągają od 1 do 3 m długości. Rośliny te wykształcają jadalne owoce, które spożywa się na surowo, w marynatach, jako dodatek do zup czy sałatek. Co prawda zawierają niewiele witamin czy składników mineralnych, ale pomagają usuwać nadmiar wody z organizmu i mają również zastosowanie w kosmetyce.

Ogórki to grupa, w której skład wchodzi wiele odmian, różniących się między sobą wielkością i kształtem owoców, przeznaczeniem oraz sposobem uprawy. Możemy jednak wyróżnić trzy główne rodzaje ogórków:

  • Gruntowe – owoce o długości 10-15 cm mają charakterystyczną skórkę o chropowatej strukturze, która pokryta jest włoskami. Niektóre ulepszone odmiany mogą wytwarzać owoce osiągające nawet do 30 cm długości. Uprawiane są zazwyczaj w gruncie oraz w inspektach.
  • Korniszony – wykształcają krótkie, krępe owoce, o długości do 7 cm, które są wcześnie zbierane i przeznaczone głównie do marynowania.
  • Szklarniowe –  owoce osiągające do 30 cm długości pokryte są gładką skórką. Do zawiązania owoców nie potrzebują zapylenia, a jeśli jakieś owoce powstaną po zapyleniu mogą okazać się gorzkie i pękate. Dlatego stosuje się głównie odmiany żeńskie.

Odmiany gruntowe:

Śremski – bardzo popularna w Polsce odmiana, przeznaczona do uprawy w gruncie. Jest bardzo plenna i ma wczesny termin zbiorów. Odmiana wytwarza kształtne owoce o cylindrycznym kształcie, o zielonej skórce która pokryta jest licznymi, grubymi brodawkami. Mają małą komorę nasienną i są dobre do konserwowania i kwaszenia.

Krak – odmiana o wysokiej odporności na mączniaka rzekomego i inne typowe choroby roślin dyniowatych. Jest średnio wczesną odmianą o dobrej zdrowotności, dlatego wykorzystywana jest do uprawy handlowej. Kształtne, cylindryczne owoce o błyszczącej skórce pokrytej brodawkami, zachowują zielony kolor i nie wykazują tendencji do żółknięcia. Idealne do konserwowania.

Izyd F1 – gruntowa odmiana idealna do konserwowania i kwaszenia. Charakteryzuje się silnym wzrostem, plennością oraz wysoką zdolnością do regeneracji, dlatego zbiór owoców można przedłużyć nawet do późnej jesieni. Odmiana Izyd wykształca zgrabne owoce o cylindrycznym kształcie, które nie mają tendencji do przerastania na grubość. Wykazuje dużą odporność na mączniaka rzekomego i parcha dyniowatych.

Odys F1 – mieszańcowa odmiana o wysokiej plenności, przeznaczona do konserwowania. Rośliny cechuje silny wzrost. Wytwarzają prawie wyłącznie kwiaty żeńskie. Odmiana wykształca owoce cylindryczne, smukłe, które nie przestają na grubość. Są też bardzo kształtne i mają małe komory nasienne, a zielona skórka z jaśniejszymi smugami pokryta jest nielicznymi brodawkami. Odmiana ma wysoką odporność na choroby.

Szczegółowe informacje na temat odmian nasion ogórków gruntowych znajdziesz tutaj: https://sklep-nasiona.pl/nasiona-ogorkow/

Korniszony:

Anulka F1 – typowo korniszonowa odmiana, która wykształca małe ale bardzo kształtne owoce. Ich skórka pokryta jest średnio licznymi brodawkami, a na jej powierzchni widoczne są wyraźne żłobienia. Odmiana jest plenna i cechuje się wysoką odpornością na choroby.

Rufus – bardzo plenna odmiana o średnio wczesnym terminie zbioru. Owoce są bardzo kształtne, niewielkie i krótkie. Pokryte są smugami oraz średniej wielkości brodawkami, zakończonymi białymi kolcami. Idealnie nadają się na korniszony.

Odmiany szklarniowe:

Lech F1 – średnio wczesnaodmiana przeznaczona do wiosennej i jesiennej uprawy pod osłonami. Długie owoce (24-28 cm) pokryte zieloną, gładką skórką mają wyrównany kształt. Ich miąższ jest zwarty a komory nasienne małe. Odmiana jest idealna na sałatki.

Ines F1 – to heterozyjna odmiana żeńska, średnio wczesna. Można uprawiać ją w obniżonej temperaturze i nie spowoduje to obniżenia plonów. Owoce o długości 18-20 cm pokryte delikatną, ciemnozieloną skórką pozbawione są goryczy. Polecana do uprawy jesiennej pod osłonami.

Orion F1 – odmiana przeznaczona do uprawy w obniżonej temperaturze w szklarniach i nieogrzewanych tunelach foliowych. Cechuje się nadzwyczaj wysoką plennością, a owoce które wykształca są bardzo dobrej jakości. Długie, od 22 do 28 cm, owoce są bardzo soczyste i mają wyrównany, cylindryczny kształt. Idealnie pasują do sałatek. Orion to odmiana wczesna, dojrzewa już nawet po 21 dniach. Więcej o uprawie ogórków przeczytasz tutaj: https://www.rynek-rolny.pl/artykul/uprawa-ogorkow-gruntowych-szczegolowe-porady.html

Ostatnie Wpisy

Jakie wymiary powinien mieć plakat?

Dzięki plakatom można w łatwy sposób zaprezentować ofertę firmy lub poinformować o nadchodzących wydarzeniach kulturalnych. To materiały reklamowe chętnie wykorzystywane przez instytucje...

Recenzja Tradocenter – opinie użytkowników. Zalety korzystania z portalu

Prosty handel walutami i akcjami za pomocą jednego kliknięcia? To możliwe dzięki TradoCenter. Inwestorzy z całego świata coraz częściej wybierają usługi brokera....

CMS Typo3 – przyszłość budowania stron internetowych

Chciałbyś stworzyć własną stronę internetową? Jeśli nie jesteś biegły w technologiach informatycznych, to taka myśl może przerażać. Ale głowa do góry! Jest...

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Od lat kupujemy produkty w Internecie, a branża e-commerce rośnie w siłę każdego dnia. Podczas gdy z często kupujemy w sieci odzież,...

Co powinna zawierać reklama na YouTube?

YouTube to serwis, który powstał z myślą o dzieleniu się nagraniami wideo ze znajomymi, ale w krótkim czasie wyrósł na prawdziwego giganta....

Przeczytaj również

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz swój komentarz!
Podaj swoje imię