Zamrażarka skrzyniowa – sprzęt który warto mieć w lokalu gastronomicznym

Zamrażarka gastronomiczna skrzyniowa jest jednym z podstawowych elementów wyposażenia każdej restauracji, stołówki baru, sklepu czy zakładu garmażeryjnego. Dzięki niej można znacząco usprawnić logistykę przy zamawianiu i przechowywaniu półproduktów w taki sposób, by zachować ich maksymalną świeżość przez dłuższy okres czasu. Dlaczego warto kupić zamrażarkę skrzyniową? Czym różni się ona od zamrażarki szufladowej? Na co zwrócić uwagę wybierając konkretny model? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w naszym artykule!

Zamrażarka gastronomiczna skrzyniowa jest jednym z podstawowych elementów wyposażenia każdej restauracji, stołówki baru, sklepu czy zakładu garmażeryjnego. Dzięki niej można znacząco usprawnić logistykę przy zamawianiu i przechowywaniu półproduktów w taki sposób, by zachować ich maksymalną świeżość przez dłuższy okres czasu. Dlaczego warto kupić zamrażarkę skrzyniową? Czym różni się ona od zamrażarki szufladowej? Na co zwrócić uwagę wybierając konkretny model? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w naszym artykule!

Zamrażarka skrzyniowa gastronomiczna – dlaczego warto?

Mrożenie jest najlepszym sposobem na zapobiegnięcie namnażaniu się bakterii i mikroorganizmów, a co za tym idzie – psuciu się żywności. W lokalach gastronomicznych jest to jedna z podstawowych metod konserwacji produktów spożywczych, takich jak mięso, ryby, owoce, warzywa czy nawet gotowe potrawy. Pozwala to ograniczyć konieczność robienia codziennych zakupów i znacząco usprawnia logistykę. 

W przeciwieństwie do zamrażarek szufladowych, zamrażarki skrzyniowe są znacznie tańsze i cechują się dużo większą pojemnością. Dzięki temu w podobnej cenie można uzyskać lepszą klasę energetyczną i większą pojemność urządzenia, co przekłada się na większe możliwości i mniejsze zużycie prądu

Zamrażarka skrzyniowa dzięki swojej konstrukcji może z łatwością pomieścić produkty o nietypowych gabarytach, co czasem nie jest możliwe w zamrażarkach szufladowych. Takie urządzenie doskonale sprawdza się również w niewielkich kuchniach, w których nie ma miejsca na zamrażarkę otwieraną od frontu. 

Jedyny minus? Utrzymanie porządku i odpowiednie sortowanie produktów wymaga nieco lepszej organizacji, jednak przy odrobinie wysiłku nie stanowi żadnego problemu.

Jak utrzymać porządek w zamrażarce skrzyniowej?

Większość gastronomicznych zamrażarek skrzyniowych wyposażona jest w specjalne koszyki, które ułatwiają segregację żywności wewnątrz urządzenia. Charakterystyka sprzętu sprawia, że produkty układane są w środku w sposób warstwowy, dlatego warto dobrze zaplanować wewnętrzną organizację. Produkty o najdłuższej dacie spożycia oraz te najrzadziej wyciągane powinny znaleźć się na dnie urządzenia. Z kolei żywność, która zostanie zużyta w najbliższym czasie powinna być dostępna jak najbardziej pod ręką.

Zamrażarka skrzyniowa – rodzaje

Istnieją dwa typy zamrażarek skrzyniowych: przeszklone, znane zwykle ze sklepów spożywczych oraz zamrażarki skrzyniowe z pokrywą. Pierwsza pozwala na sprawdzenie zawartości bez konieczności otwierania pokrywy, dzięki czemu urządzenie jest chronione przed nadmierną utratą prądu. Są jednak mniej odporne na uszkodzenia, przez co mogą nie sprawdzić się w kuchni, w której dużo się dzieje.

Zamrażarki skrzyniowe z pełną pokrywą zapewniają dobrą izolację i są znacznie wytrzymalsze. Niestety, chcąc coś znaleźć konieczne jest ich otwarcie, przez co zwiększa się pobór prądu.

Jak wybrać zamrażarkę skrzyniową?

Pierwszą kwestią, którą należy wziąć pod uwagę przy wyborze zamrażarki skrzyniowej jest jej pojemność. Na rynku dostępne są rozmaite modele, od niewielkich około 90litrowych aż po wielkie zamrażarki skrzyniowe o pojemności nawet 700l. To, jaki model wybierzesz zależy przede wszystkim od twojego zapotrzebowania. Większa zamrażarka pozwala na zrobienie większych zapasów, jednak zużywa również więcej energii i zajmuje więcej miejsca.

Bardzo istotną kwestią jest również klasa energetyczna – zamrażarka jest sprzętem, który działa przez okrągłą dobę, siedem dni w tygodniu, dlatego ważne jest, by zużywał on jak najmniej prądu. Czasem lepiej jest wydać więcej na urządzenie i z czasem zaoszczędzić na rachunkach. Dobrej jakości zamrażarka skrzyniowa gastronomiczna, o pojemności około 300l to koszt od około 2 do 3 tysięcy złotych.

Oprócz tego warto sprawdzić materiały, z których wykonane jest urządzenie. Zamrażarka w kuchni restauracyjnej narażona jest na różnego rodzaju uszkodzenia, dlatego dobrze jest zwrócić uwagę na jej wytrzymałość, zwłaszcza biorąc pod uwagę częste otwieranie i zamykanie sprzętu. Istotną rzeczą mogą być także dodatkowe funkcje, takie jak błyskawiczne mrożenie, które może być przydatne w niektórych restauracjach.

Ostatnie Wpisy

Przeczytaj również

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz swój komentarz!
Podaj swoje imię